Virgácsot az elvált szülőknek!

Persze, ez csak egy újabb provokáció a részemről:-), ha már itt vannak az ünnepek. De mégiscsak fontos dolog, mit mondunk a gyermekeinknek, ilyen kétes alakokról, mint Mikulás vagy Jézuska… Nekem legalábbis sokat jelentett annak idején, hogy a Mikulás csak azoknak a gyerekeknek hoz ajándékot, akik jól viselkedtek egész évben. Emlékszem, egyszer volt egy apró füllentésem, éppen Mikulás előtt, és nagyon szégyelltem magam – írtam is gyorsan egy levelet, mármint a Mikulásnak, hogy „Kedves Mikulás, ígérem, soha többé nem fogok hazudni!” (OK, az ’S’ fordítva volt írva, de úgy látszik, könnyen megbocsájt…).

És lám, amikor 6-án reggel felébredtem, ott volt az ablakomban mindenféle meglepetés, alma, dió, mogyoró, s ha jól emlékszem, még egy kis doboz Nutella is, nagy kincs akkoriban. Így aztán jól megjegyeztem, hogy hazudni nem szabad (vagy ha igen, meg kell bánni…).
És az is igaz, hogy manapság nehéz dolga van a Mikulásnak, hiszen gyerkőink ott látják már napokkal előtte úton-útfélen, és szorgalmasan kérdezgetik: Apa, ez most az igazi? Miért van ott minden bolt előtt? És ha legalább egyben van a család, hát mondhatjuk, hogy ezek csak a Mikulás segítői, és figyelik, hogyan viselkednek a gyerekek. Az igazi Mikulás éjszaka jön, és amikor reggel felébredsz, már ott lesz az ablakban mindaz, amit hozott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na jó, de melyik ablakban? És mikor? Mi egészen jól megoldottuk a dolgot, csizmapucolás volt mamánál is, papánál is, és miután megvolt a reggel a mamánál, jött Minkamanka, és ott voltak az ajándékok a „papavár” ablakában is. Lám, ez a Mikulás, milyen figyelmes – már tudja, hogy itt is Te vagy, ott is Te vagy. Hogy nem csak egy ablakod van, hanem rögvest kettő, és még csak nem is egy utcában. Nem jön zavarba, ellátogat mindenhová. Nagyon profi, nagyon megértő.

Csak hát a gyerek, az gyerek. Bölcsebb, mint mi. Így aztán Minkamanka, amikor nálam volt, azt kérdezte: Papa, ugye azért kellett nekem két pár csizmát kipucolni, mert nem vagytok együtt a Mamával, és ezért két ablakon is be kellett repülnie a Mikulásnak?

Hát persze. Neszenekünk. A Mikulásnak is, meg a gyereknek is dupla munka. Virgácsot az elvált szülőknek!

Posted in Papa

Ezért írjukNem túlzás azt mondani, hogy mostanság a gyermekek számára a „teljes családban” élés számít kivételnek Magyarországon. Szomorú, de így van. Senki sem tudja, hosszú távon mit okozhat ez a lassan, de biztosan felnövekvő gyermeki lélekben, de az azért egyre nyilvánvalóbb, hogy ettől (is) más lesz a világ. És nem jó értelemben. Ez a „blogpárbaj” egy elvált családapa és egy ugyancsak (nem ugyanabból az alomból) elvált családanya aktuális tapasztalatairól szól. Az egyiknek egy (most éppen) hároméves kislánya van, a másiknak egy (még egyelőre) 4 esztendős kisfia. Egymástól függetlenül élik életüket, bár a múltban akadtak közös pontjaik. Ebben a blogban nem lesz szó szörnyűségekről, mert szerencsére a helyzethez képest ki-ki egész jól megvan. De ez csak a látszat. És éppen a látszat az, ami egy kisgyermek számára a legtörékenyebb.

Nem túlzás azt mondani, hogy mostanság a gyermekek számára a „teljes családban” élés számít kivételnek Magyarországon. Szomorú, de így van. Senki sem tudja, hosszú távon mit okozhat ez a lassan, de biztosan felnövekvő gyermeki lélekben, de az azért egyre nyilvánvalóbb, hogy ettől (is) más lesz a világ. És nem jó értelemben. Ez a „blogpárbaj” egy elvált családapa és egy ugyancsak (nem ugyanabból az alomból) elvált családanya aktuális tapasztalatairól szól. Az egyiknek egy (most éppen) hároméves kislánya van, a másiknak egy (még egyelőre) 4 esztendős kisfia. Egymástól függetlenül élik életüket, bár a múltban akadtak közös pontjaik. Ebben a blogban nem lesz szó szörnyűségekről, mert szerencsére a helyzethez képest ki-ki egész jól megvan. De ez csak a látszat. És éppen a látszat az, ami egy kisgyermek számára a legtörékenyebb.

Legutóbbi hozzászólások