Ölelő karokban

Igen, itt a nyár, dagadnak a vitorlák… Nálunk lamúr nincs még, volt viszont egy csodálatos tengerparti nyaralás, Minkával, és szüleimmel. Nem mondom, örültem volna egy Kisasszonynak is, de ebben a korban már nem sürgetem úgy a dolgokat, ráadásul én még mindig tele vagyok kételyekkel, hogy vajon tényleg olyan nagy öröm lenne e Minkamankának egy hirtelen jött új barátnő… De ígérem, amint betoppan, írni fogok róla.

 

Minka imádja a tengert, és annak minden gyümölcsét – először még édesanyjának hasában volt az én kis titkos szigetemen, aztán egy évet kihagytunk, majd ismét elmentünk, kétéves korában, akkor még együtt, öten… Csodálatos nyaralás volt, azóta szereti az olajbogyót, a feta-sajtot, a görögsalátát, a „small fish”-t és a polip-pecsenyét. Jó ízlése van, azt gondolom… Az út során egyszer sem említette édesanyját, de én azt gondolom, ez amolyan tapintat a részéről. Nem hiszem, hogy ne hiányozna neki, elsősorban a megszokott nagycsalád. Papa, mama, gyerekek. Meg a csupa szív, szeretet. Külön-külön megkapja persze, de együtt már talán soha. Boldog-szomorú nyaralás volt, legalábbis nekem. Minkamankán úgy látszott, hogy csak boldogság van a szívében, ami persze engem is örömmel töltött el.

 

IMGP0184

 

Szóval most ahhoz kell hozzászoknom, hogy ezek a nyarak is ilyen megosztottak lesznek. A tengerpart után Minkamankát „leadtam” a mamájának, akivel most két hetet Balatonozik. Ott ugyan nincsenek polipok, de van azért sok-sok ölelő kar, legalább annyi, mint egy polipnak. A mama, a testvérek, a második nagymama, második nagypapa, harmadik nagymama, merthogy válás ott is volt. És remélem, hogy leányom kiismeri majd magát a sok ölelésben, és jól is tudja érezni magát. A tengerparton azt mondta, ő is polipvadász lesz, mint a papa. Tudom, nem szabad mindent filozofikusan értelmezni…

 

Nekem nem olyan felemelő a gondolat, hogy a vakációk és az ölelő karok is megsokszorozódnak – szerintem elég lenne a kevesebb, de úgy, hogy együtt van mindenki. De ez van, ezt kell szeretni és megszeretni. A nyár még tartogat pár kellemes utazást, persze olyat, ahol az egész (eredeti) család együtt lenne, már nem. Lehet, hogy ez is csak előítélet, túlzott ragaszkodás a hagyományos játékszabályokhoz. Gondolom, a Kedves Mama szerint így sem olyan rossz, sőt. Várom optimista, vigasztaló humorral teli sorait, és persze Neki, Nekik is szép nyaralásokat és öleléseket kívánok…

Posted in Papa

Ezért írjukNem túlzás azt mondani, hogy mostanság a gyermekek számára a „teljes családban” élés számít kivételnek Magyarországon. Szomorú, de így van. Senki sem tudja, hosszú távon mit okozhat ez a lassan, de biztosan felnövekvő gyermeki lélekben, de az azért egyre nyilvánvalóbb, hogy ettől (is) más lesz a világ. És nem jó értelemben. Ez a „blogpárbaj” egy elvált családapa és egy ugyancsak (nem ugyanabból az alomból) elvált családanya aktuális tapasztalatairól szól. Az egyiknek egy (most éppen) hároméves kislánya van, a másiknak egy (még egyelőre) 4 esztendős kisfia. Egymástól függetlenül élik életüket, bár a múltban akadtak közös pontjaik. Ebben a blogban nem lesz szó szörnyűségekről, mert szerencsére a helyzethez képest ki-ki egész jól megvan. De ez csak a látszat. És éppen a látszat az, ami egy kisgyermek számára a legtörékenyebb.

Nem túlzás azt mondani, hogy mostanság a gyermekek számára a „teljes családban” élés számít kivételnek Magyarországon. Szomorú, de így van. Senki sem tudja, hosszú távon mit okozhat ez a lassan, de biztosan felnövekvő gyermeki lélekben, de az azért egyre nyilvánvalóbb, hogy ettől (is) más lesz a világ. És nem jó értelemben. Ez a „blogpárbaj” egy elvált családapa és egy ugyancsak (nem ugyanabból az alomból) elvált családanya aktuális tapasztalatairól szól. Az egyiknek egy (most éppen) hároméves kislánya van, a másiknak egy (még egyelőre) 4 esztendős kisfia. Egymástól függetlenül élik életüket, bár a múltban akadtak közös pontjaik. Ebben a blogban nem lesz szó szörnyűségekről, mert szerencsére a helyzethez képest ki-ki egész jól megvan. De ez csak a látszat. És éppen a látszat az, ami egy kisgyermek számára a legtörékenyebb.

Legutóbbi hozzászólások