Elszigetelve?

Ha boldog a papa, boldog a gyermek – ha boldog a mama, boldog a gyermek. Akkor is, ha nem együtt nyaralnak. Ilyen egyszerű ez mifelénk. Talán azért, mert nincs minden agyoncsapva filózásokkal. Szerintem a gyerek ráér még a lelkizésre, nem az a lényeg, hogy miért van így, hanem hogy ahogy van, jól van, és ezt mindenki érzi, érezteti. Szóval köszönöm, Kedves Papa, a nyár csodálatos, az ölelések is, mindenkié. A polipot leszámítva, de az öleljen mást:-)…

 

A borzasztó meg pont az lenne, ha minden ellenére együtt kellene abszolválni egy nyaralást a régi felállásban – és nem csak a szülőknek, de a gyermeknek is. És, ugye, a gyermeknek nem akarunk rosszat – meg magunknak, egymásnak sem! Ferkónak minden újdonság csoda, és ezen a nyáron van belőle bőven! Én nem mondom, hogy rossz dolog minden évben ugyanazon a szigeten ugyanazok társaságában ugyanazt csinálni, de azt hiszem, az új szelek és új vitorlák izgalmasabbak neki. Mert ne feledjük, hogy azért a főszereplők ugyanazok, csak felbukkant egy-két új hős is a láthatáron, amire egy gyermeknek igenis nagy szüksége van.

 

És hősből most nincs hiány, mert hős a mama, a papa, a barát, a nagyszülők, a tesók, mindenki, aki érti és érzi a gyermeki lelket. Persze nem kizárt, hogy szerencsém van, de azt hallottam, hogy a szerencse sem a véletlen műve. Sőt. Ferkónak talán ez eddigi legszebb nyara, pedig még messze van a vége. Azt hiszem, nincs fontosabb egy ilyen korú gyermeknek, mint megérezni – a változatosság valóban gyönyörködtet, felnőttet s gyermeket egyaránt. Tudom, tudom, azért kell az állandóság is. Perszehogy. De az mindig ott van, a háttérben, ahol lennie kell.

 

P1140835

 

Szóval itt is van csupa szív meg szeretet, bár a Papa soraiból mindig azt olvasom ki, hogy ezt kétségbe vonja. Ne tegye – inkább élvezze az életet, próbáljon megszabadulni a rögeszméktől és a múlttól. Mert ez egy idő után a gyermeket is fárasztani fogja, attól félek. És ha úgy látta, hogy Minkamanka szíve csupa boldogság, akkor ezt ne kérdőjelezze meg csak azért, mert az ő szívében szomorúság is van. Ezt tudom mondani vigasztalásul, meg azt, hogy úgyis mindent másképpen lát majd, ha ismét találkozik valakivel, és hármasban lesznek újra azon a titkos kis szigeten, vagy bárhol. Mert mindegy, hol van az ember, ha boldog, és nem él elszigetelve.

Posted in Mama

Ezért írjukNem túlzás azt mondani, hogy mostanság a gyermekek számára a „teljes családban” élés számít kivételnek Magyarországon. Szomorú, de így van. Senki sem tudja, hosszú távon mit okozhat ez a lassan, de biztosan felnövekvő gyermeki lélekben, de az azért egyre nyilvánvalóbb, hogy ettől (is) más lesz a világ. És nem jó értelemben. Ez a „blogpárbaj” egy elvált családapa és egy ugyancsak (nem ugyanabból az alomból) elvált családanya aktuális tapasztalatairól szól. Az egyiknek egy (most éppen) hároméves kislánya van, a másiknak egy (még egyelőre) 4 esztendős kisfia. Egymástól függetlenül élik életüket, bár a múltban akadtak közös pontjaik. Ebben a blogban nem lesz szó szörnyűségekről, mert szerencsére a helyzethez képest ki-ki egész jól megvan. De ez csak a látszat. És éppen a látszat az, ami egy kisgyermek számára a legtörékenyebb.

Nem túlzás azt mondani, hogy mostanság a gyermekek számára a „teljes családban” élés számít kivételnek Magyarországon. Szomorú, de így van. Senki sem tudja, hosszú távon mit okozhat ez a lassan, de biztosan felnövekvő gyermeki lélekben, de az azért egyre nyilvánvalóbb, hogy ettől (is) más lesz a világ. És nem jó értelemben. Ez a „blogpárbaj” egy elvált családapa és egy ugyancsak (nem ugyanabból az alomból) elvált családanya aktuális tapasztalatairól szól. Az egyiknek egy (most éppen) hároméves kislánya van, a másiknak egy (még egyelőre) 4 esztendős kisfia. Egymástól függetlenül élik életüket, bár a múltban akadtak közös pontjaik. Ebben a blogban nem lesz szó szörnyűségekről, mert szerencsére a helyzethez képest ki-ki egész jól megvan. De ez csak a látszat. És éppen a látszat az, ami egy kisgyermek számára a legtörékenyebb.

Legutóbbi hozzászólások